Generatív tervező technológián alapuló MI által támogatott szoftver kifejlesztéséhez kapcsolódó kutatás-fejlesztés megvalósítása kereskedelmi profilokból optimalizált acél tartószerkezetek gyártási dokumentációjának létrehozásához.

A kedvezményezett neve: Smartus Zrt.
A projekt címe: Generatív tervező technológián alapuló MI által támogatott szoftver kifejlesztéséhez kapcsolódó kutatás-fejlesztés megvalósítása kereskedelmi profilokból optimalizált acél tartószerkezetek gyártási dokumentációjának létrehozásához.
A szerződött támogatás összege: 410.045.100 Ft
A támogatás mértéke (%-ban):
66,75%
A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt célja egy generatív modellezéssel támogatott, végeselemes módszert használó daru főtartó méretezési metódus és azt használó szoftver kidolgozása. A kidolgozott technológia segítségével a kereskedelmi forgalomban kapható szabványos acéltartók tömegre fajlagosított mechanikai tulajdonságai költséghatékonyan javíthatók, aminek következtében 40%-kal kevesebb anyag felhasználása mellett azonos teherbírású daru főtartó acélszerkezetek érhetők el konzervatív (szerkezeti szénacél) és különleges szerkezeti anyagok (rozsdamentes acél, alumínium) használatával egyaránt.

A kutatás eredménye:

  • a komplementaritási- és szimmetria feltételeinek matematikai modelljei, melyek segítségével a vágási minta kialakítás algoritmusai meghatározhatók
  • analitikus- és numerikus matematikai megoldásai a mechanikai egyenleteknek (semleges szál differenciál egyenlete, tartóban tárolt energia integrálja), melyekkel felírható a kialakított geometria, a deformáció és az igénybevételek közötti összefüggés
  • 3D parametrikus modellező program szoftverbe integrálása a végeselemes analízis előkészítése érdekében
  • végeselemes analízist végző program beépítése a tartószerkezet terhelés hatására bekövetkező deformáció és szerkezeti feszültségek meghatározására – mesterséges intelligenciával segített algoritmus a kiértékeléshez és a geometria terheléshez jobban illeszkedő módosításához,
  • az iterációs folyamatot irányító szoftver, mely a megadott feltételek eléréséig folytatja az optimalizáló eljárások ismétlését, – az eredmények gyártási tervekké való alakítását végző szoftver rész megalkotása

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2026.05.31.

A projekt azonosító száma: 2023-1.1.1-PIACI_FÓKUSZ-2024-00015

Automatikus működésre alkalmas, modul rendszerű, ellensúlyos forgódaru termékcsalád kifejlesztése 125 kg – 5000 kg teherbírás tartományban

A kedvezményezett neve: Smartus Zrt.
A projekt címe: Automatikus működésre alkalmas, modul rendszerű, ellensúlyos forgódaru termékcsalád kifejlesztése 125 kg – 5000 kg teherbírás tartományban
A szerződött támogatás összege: 68.762.756 Ft
A támogatás mértéke (%-ban):
54,99%
A projekt tartalmának bemutatása:

Projektünk a gépészeti tudományok területén, azon belül az anyagmozgatás területen valósulna meg; szeretnénk lehetővé tenni a robot technikánál lényegesen olcsóbb, de korszerű intelligens vezérlőrendszerrel felszerelt hagyományos megoldások használatát, elősorban szerszámgépek kiszolgálásánál felmerülő anyagmozgatási feladatok ellátására.

Fejlesztésünk két végeredménye:

Olyan, valós méretű demó platform,mely alkalmas az ágazatban megkezdett kutatás-fejlesztési munka folytatására. Így összekapcsolhatjuk a műszaki felsőoktatási intézményekben folyó munkát az ipar képviselőiek igényeivel.

Olyan termékcsalád, amivel felvehetjük a versenyt-a robot technikával szemben – az anyagmozgatás területén egyre inkább jelentkező automatizálási igények kiszolgálásában.

Nem csak az integrált anyagmozgatásban gondoljuk előnyösnek a kifejleszteni kívánt termék alkalmazását; célunk, hogy az előállított termékcsalád a hagyományos (nem automatikus) rendszerekkel is versenyképes legyen. Fontos,hogy az optimalizált konstrukció és az intelligens vezérlés összekapcsolása összességében egy korszerűbb, könnyebb, gyorsabb, jobban kezelhető (pl.: érintőképernyős célmegadás) alternatívát nyújtson a leendő felhasználók számára.

Ezen felül a beépített mérőrendszer, egyedülálló diagnosztikai lehetőségeket is rejt, ami a berendezés teljes élettartama alatt magasabb rendelkezésre állást, az adott állapotnak megfelelő automatikus használati paraméterek beállítását (üzemórától, kopásoktól függő mozgás sebesség korlátozás) és ezzel nagyobb működési biztonságot eredményez.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.12.31.

A projekt azonosító száma: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2019-00747

Publikáció

Új generációs, tervezhető tulajdonságú ötvözetek kutatás-fejlesztése különleges magashőmérsékletű alkalmazásokhoz, valamint a 3D fémnyomtatáshoz

A kedvezményezett neve: Smartus Szerszámgépkereskedelmi Zrt.
A projekt címe: Új generációs, tervezhető tulajdonságú ötvözetek kutatás-fejlesztése különleges magashőmérsékletű alkalmazásokhoz, valamint a 3D fémnyomtatáshoz
A szerződött támogatás összege: 341.123.730 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 69,14 %
A projekt tartalmának bemutatása: A projekt célja egy új összetételű nagyentrópiás ötvözetcsalád, amelyből egy gyorshűtött gázporlasztási eljárást megalkotva fém 3D nyomtatáshoz és felületbevonáshoz alkalmas port, valamint adaptálva az ötvözetet 3D fémnyomtatással egyedi termékeket tervezünk előállítani magashőmérsékletű alkalmazásokhoz.
A projekt tényleges fizikai befejezésének dátuma: 2024.02.29.
A projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00025

Profilbővítés támogatása csarnokon belüli nehézgép mozgatási megoldással a Smartus Zrt.-nél

A kedvezményezett neve: Smartus Szerszámgépkereskedelmi Zrt.

A projekt címe: A Smartus Zrt. fejlesztése

A szerződött támogatás összege: 23.500.000, – Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 64,53%

A projekt tartalmának bemutatása:

A Smartus Zrt. 2015 márciusában alakult azzal a céllal, hogy a japán OKUMA cég által gyártott világszínvonalú CNC szerszámgépeket, esztergákat, köszörűket, valamint multifunkciós megmunkáló központokat forgalmazza, valamint a japán cég magyarországi képviseletét ellássa. Ugyanakkor a korábbi évek során hazánkba importált berendezések javítását, karbantartását is országos lefedettséggel biztosítsa.

Ezeken az alapvető feladatokon túlmenően képzett és tapasztalt szakember gárdánk partnerhálózatunk számára folyamatos fejlesztési-, technológiai támogatást, szakmai tanácsadást is végez. A projekt keretében eszközbeszerzés (emelt rendelkezésre állású telephelyi szerver-clus, ZL-C-SL 5t/14,2m csarnoki futódaru, 10 m darupálya) valamint tanácsadási szolgáltatások igénybevétele valósul meg.

Egyre gyakrabban merül fel igény a gépek csarnokon belüli mozgatására, ugyanis az ipari fejlődés és ezzel összefüggésben a piaci igény az egyre összetettebb feladatokat ellátó automata gyártó cellák, valamint az ezek részét képező berendezések és a munkadarabok automatikus adagolását lehetővé tevő ipari robotok irányába indult el. Az ilyen típusú munkák komplett kivitelezése pedig több hónapos folyamatos, összehangolt munkát követel mind a szoftveres mind pedig az összeszerelést végző kollégáktól.

Úgy érezzük, hogy mindenképpen ezt az irányvonalat kell követnünk ahhoz, hogy ha a piacon jelenleg betöltött pozíciónkat szeretnénk megerősíteni és továbbra is új innovatív megoldásokat kívánunk biztosítani.

 

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.08.31.

A projekt azonosító száma: VEKOP-1.2.6-20-2020-01377

Magas minőségű megmunkáló gépek beszerzésével gyártási tevékenység indítása a Smartus Zrt.-nél

A kedvezményezett neve: Smartus Szerszámgépkereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság

A projekt címe: Magas minőségű megmunkáló gépek beszerzésével gyártási tevékenység indítása a SMARTUS Zrt-nél

A szerződött támogatás összege:
86 679 720 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 50 %

 

A projekt tartalmának bemutatása: A támogatott projekt keretében korszerű megmunkáló központokat és esztergáló gépet szerzünk be, amelyekkel megindítjuk gyártási tevékenységünket új kecskeméti telephelyünkön. Ezzel érdemi bővülést érünk el jelenlegi szolgáltatási és termékforgalmazási tevékenységünkhöz képest. Saját gyártó kapacitásunk megteremtésével a Smartus Zrt. ügyfelei részére előállított hozzáadott érték jelentős nő, és képessé válunk exportpiacokon való megjelenésre.

 

A projekt tényleges befejezési dátuma: 2019. szeptember 10.

A projekt azonosító száma: GINOP-1.2.1-16-2017-00845

Profilbővítés saját készülék gyártási kapacitás megteremtésével a Smartus Zrt.-nél

A kedvezményezett neve: Smartus Szerszámgépkereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság

A projekt címe: Profilbővítés saját készülék gyártási kapacitás megteremtésével

A szerződött támogatás összege:
15 000 000 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 48,46%

A projekt tartalmának bemutatása:

A támogatott projekt keretében egy korszerű CNC szerszámgépet szereztünk be (OKUMA GENOS M560-V-e függőleges megmunkálóközpont), amelyet adaptív technológiai innovációval kiegészítve a Smartus Zrt. által kínált termékek és szolgáltatások körének bővítésére alkalmazunk. Az új eszköz lehetővé teszi, többek között, hogy az általunk értékesített szerszámgépekhez szükséges munkadarab rögzítő és pozicionáló készülékek előállításával kapcsolatos folyamatokat saját kézbe tudjuk venni, azaz ezeket saját magunk tudjuk tervezni és gyártani. Ennek következtében a Smartus Zrt. gyorsabb, pontosabb és hatékonyabb szolgáltatást tud nyújtani vevői számára, ami egyben versenyképességének és eredményességének növeléséhez is hozzájárul.

A projekt tényleges befejezési dátuma: 2018.10.26.

A projekt azonosító száma: GINOP-2.1.8-17-2017-00723